DRUGA , SPOLNA ALI SAKRALNA ČAKRA

Je 2. energijsko središče, leži nad spolnimi organi (nekaj prstov pod popkom). Je povezana s spolnimi žlezami (moda, semenovodi, jajcevodi, medenica, ledvice, mehur) in je oranžne barve.

Oranžna barva: toplota, veselje, radost, zaupanje, spolna moč, spodbuja čustva, vpliva na naš odnos do dela in življenja nasploh, predstavlja moč. Izraziti, aktivirati željo, da sploh hočemo napraviti spremembo, da hočemo ozavestiti problem.

Predstavlja:

 • središče spolne energije
 • veselja do življenja,
 • povezuje moški in ženski vidik
 • ponazarja element vode, ki označuje premikanje, pretok in prožnost.
 • pomemben simbol je tudi lunin krajec, ki ponazarja žensko energijo in  ustvarja povezavo s podzavestjo.
 • kot središče ženske energije  omogoča razmnoževanje nadaljevanje vrste, rojstvo in ustvarjanje novega.

Vpliva na:

 • zavedanje lastnega telesa ,
 • vitalnost,
 • izumiteljstvo,
 • strast,
 • življenjsko radost.

V njej so shranjeni podatki o medsebojnih odnosih, spoštovanju in nadzorovanju drugih,  ljubosumju, zavisti, sovraštvu, strahu pred spremembami in izgubami, zamerah, tekmovalnosti, osamljenosti, ugodju, užitkih, zdravju, denarju, obilju.

Stabilna  čakra omogoča zdrav odnos do svoje lastne spolnosti, pri čemer strasti in čustva niso potlačeni, ampak se pristno uresničujejo. V njej nastaja življenjsko pomembna energija, ki je odločilna za nemoteno delovanje vseh procesov v telesu. Človek z zdravo 2. čakro sprejema svoje lastno telo z vsemi drobnimi slabostmi in pomanjkljivostmi. Le kadar se življenjska energija harmonično pretaka po tej čakri, lahko človek v polni meri razvija svojo ustvarjalnost, je samozavesten, vitalen in ga preveva radost do življenja in zna sprejemati druge. S to energijo se povezujemo kot posamezniki, pridobivamo partnerje, tovariše in tudi nasprotnike. Opozarja nas na nevarnosti, ki jih ne vidimo fizično in kadar je potrebno nam daje fizično moč, ki močno presega naše običajne sposobnosti. Iz teh razlogov imamo lahko 2. čakro za svoje središče preživetja.

Senčna stran čakre se razvije, ko se pogreznemo v občutja agresije, sovražnosti, maščevanja ali pohlepa, osamljenosti ali pa ždimo v spominih na izdajstvo, fizično nasilje, ali spolno zlorabo.

Lahko se zgodi, da postanemo nesposobni vzdrževati vibracijsko povezavo s tistimi, s katerimi imamo osebni odnos, saj naša energija, kot posledica obsedenosti z negativnimi mislimi, odteka hitreje, kot bi jo lahko dopolnili. Premalo energije v 2. čakri se odraža v strahu pred spremembami, zato se umaknemo v svoj oklep.

Za spremembo pa se lahko odločimo z energijo strahu in ta povzroči v našem energijskem sistemu pravo zmedo. Lahko smo videti emocionalno »prazni« ali zdolgočaseni, ali imamo težave s splošnim občutenjem, ali obstaja nagnjenost k ogibanju užitka, posmehovanju ugodja ali užitkom, se jih bojimo, ali pa jih zavračamo zaradi sramu in imamo pretirano razvit občutek samokontrole. Neizražena čustva zatrejo gibanje in omejijo pretok energije skozi drugo čakro in tako skozi celo telo. Proces ponovnega oživljanja in razrešitve emocij, je boleč proces in ni vedno prijeten. Spet se lahko počutimo ranljivi, žalostni, jezni in prestrašeni in šele ko čustva izrazimo in sprostimo, se lahko odstrani blokada in razširi se stanje ugodja.

Nepravilno delovanje druge čakre se na fizičnem nivoju kaže kot: hormonske motnje, težave z menopavzo, neredne in boleče  menstruacije, vaginalne infekcije ,depresije, ciste, neplodnost, težave v ledvenem delu hrbta, obolenja črevesja in mehurja, artritis, rak spolnih organov, impotenca, težave s kolki itd.

Če je čakra preobilna ali preveč odprta, pride do nasprotnega učinka. Lahko smo pretirano čustveni, smo podvrženi nihanju, obvladujejo nas čustva, ki jim ne dovoljujemo pretoka. Na nas lahko preveč vplivajo čustva drugih ljudi, trpimo zaradi pomanjkanja mej, lahko obstaja  seksualna odvisnost in potreba po zabavanju. Preveč odprta čakra razprši energijo, da se ne dviga naprej.

Denar: Izkušnje iz otroštva in zaradi travm, ki so bile povezane z njim in konfliktov, še danes nimate dovolj denarja in grdo gledate na tiste, ki ga imajo. V primarni družini ste se naučili omejujočih prepričanj o denarju in mu s tem prepovedali vstop do vas. Živite v prepričanju, da ste revni in žrtev okoliščin, da vam denar ne pripada in ga porabite, še preden ga dobite in ste stalno v »minusu«. Lahko pa je bilo drugače in ste živeli v drugačnih okoliščinah, kjer je bilo dovolj denarja in ga imate tudi danes dovolj, saj čutite da vam pripada.

Medsebojni odnosi:

 • Kako ste se učili od staršev o izkazovanju ljubezni, spoštovanju, reševanju pomembnih stvari?
 • Ali sta vam bila v oporo pri izražanju vaših čustev, sta vas naučila spoštljivih odnosov do drugih? Po vsej verjetnosti imate tudi danes take odnose, saj imate tako izdelan program prepričanj. Večina je bila priča čustvene hladnosti, kontroli mame nad očetom in obratno. Eden je imel vedno prav, vrstili so se konflikti, čustveni izbruhi, sledili so tihi dnevi.
 • Če je prišel kdo na obisk, ste si nadeli maske in zaigrali srečno družino…Kot otroci ste se verjetno zakleli, da boste sami ko odrastete živeli popolnoma drugače. In kako je sedaj v praksi? Popolnoma vse se odvija s popolno natančnostjo, kot v primarni družini. Oblikovali ste si sistem prepričanj, ki se nanaša na vse odnose.