fbpx

KRATEK PREGLED ČAKER

11. KORENSKAsedež volje do življenja – leži na začetku hrbtenice ob trtici in ustreza sakralnemu pleksusu (živčnemu spletu, ki izhaja iz spodnjega dela hrbtnega mozga) in nadledvičnim žlezam. Energija, ki jo usmerja, je povezana s preživetjem in ozemljitvijo, voljo in samozavestjo; s to čakro je povezano vse delovanje na zemeljskem nivoju; odnos z materjo, naravo, Zemljo…

Blokada na področju prve čakre se na fizičnem nivoju kaže v primeru anemije, artritisa, hemeroidov, slabe cirkulacije, pomanjkanju samozavesti, volje in energije, psihični in fizični utrujenosti, pretirani skromnosti, plahosti in brezvoljnosti…

22. SPOLNA – leži tik nad genitalijami (nekaj prstov pod popkom) in je povezana s spolnimi žlezami (ki uravnavajo spolnost in spolno dejavnost). Tu so shranjeni prvi vtisi ter stare čustvene in miselne podobe – vzorci. Ta čakra je povezana tudi z delovanjem, ustvarjanjem in učenjem. Kaže naš odnos do zemeljskih energij, do našega telesa in dojemanje njegovega delovanja ter doživljanje spolnosti, čutnosti in življenjskih užitkov.

Blokada se kaže kot težave s plodnostjo, spolne težave in spolne bolezni, boleče in neredne menstruacije, težave s prostato, bolečine v križu ali kolkih, razdražljivost, alergije, pomanjkanje ustvarjalnosti in domišljije, težave z učenjem in pomnjenjem, raztresenost, brezvoljnost in malodušje.

33. POPKOVNA – leži 2 cm pod popkom, je center fizičnega  zaznavanja in dojemanja telesa in njegovega prostora naokoli. Vsi, ki se učijo borilnih veščin, imajo to čakro močno razvito. V njej pri običajnem življenju »spi« notranja moč.  Vpliva na tanko in debelo črevo.

Blokade se kažejo kot trdo blato, porodne težave, vnetje slepega črevesa, slaba vitalnost in druge težave s črevesi.

Vpliva na naš odnos do moči.

44. SOLARNI PLESKUS Leži med dnom prsne kosti in popkom, v solarnem pleksusu (živčnem spletu, ki izhaja iz srednjih delov hrbtnega mozga). Je čakra sončne energije, ognja, zlatorumene barve in vpliva na naš odnos do osebne moči in volje. Povezana je z žlezo trebušne slinavke, ki uravnava krvni sladkor ter z jetri; je mesto, kjer asimiliramo energijo, ki se pretaka skozi telo.  V njej je skladišče energije, življenjske moči in vitalnosti, ki se pretaka po vsem telesu. Je center naše osebnosti.

Blokada se kaže kot težave z jetri, težave s prebavo in presnovo, alkoholizem, stanja strahu in tesnobe, občutek krivde in manjvrednosti, manipuliranje, upravljanje in kontrola, egoizem, strah pred ne-priznanjem in ne-potrditvijo, strah pred konkurenco.

54. MENG MEIN – CENTER ZA PRITISK leži na višini popka, na zadnjem delu. Oskrbuje  ledvice, nadledvične žleze, do neke mere energizira notranje organe in kontrolira krvni pritisk.

Blokada se kaže kot težave z ledvicami, slaba vitalnost, visok krvni tlak in težave s hrbtenico.

 

66a5. SRČNA – leži za prsnico oz. grodnico in je na fizični ravni povezana s priželjcem, ki je pomemben dejavnik imunskega sistema. Vpliva na celice, kri in življenjsko moč. Je zelo pomembna čakra, saj leži na sredini in je prevodnik – posrednik med čakrami. Vpliva na čustvovanje, sprejemanje in dajanje ljubezni, ranljivost in potrebo po harmoniji.

Blokada se kaže v pretiranem čustvovanju, hitri spremembi razpoloženja, pretirani občutljivosti, pa tudi težavah s srcem in krvnim obtokom..

76. VRANIČNA – spredaj na levem delu trebuha, na srednjem delu levega najnižjega rebra, zadaj na enaki višini kot spredaj. Predstavlja glavni vhod energije zraka ali krogle vitalnosti energizira ostale čakre in celo telo.

Blokade se kažejo kot slaba vitalnost, splošna slabost, bolezni krvi. 

 

87. GRLENA – je v spodnjem delu vratu in ustreza žlezi ščitnici. Uravnava presnovo. Njena funkcija je komunikacija in je sedež izražanja. Vpliva na voljo, odločnost in izbiro, ustvarjalnost in dejavnost.

Blokade: trema, vznemirjenost, vročina, vnetja, ponavljajoče se angine, težave s ščitnico, golša, rak na grlu…

 

98. TRETJE OKO – je v sredini čela in je povezano s hipofizo. Uravnava pa tudi delovanje drugih endokrinih žlez. Je centrala duše v budnem stanju in vpliva na način mišljenja, na intuicijo in videnje, prepoznavanje vzorcev, spomin in percepcijo.

Blokade se javljajo kot težave s sinusi in ponavljajočimi se nahodi, glavoboli in migrene, težave z očmi, očesno mreno ipd.

 

109. KRONSKA / TEMENSKA – je na vrhu glave, malo za temenom. Ustreza češariki, žlezi, ki uravnava spanje in budnost. Tu kanaliziramo energijo iz vesolja in prehajamo v stik s svojim višjim jazom. Predstavlja povezavo z vsem, kar je onstran omejene zavesti telesa in nam omogoča, da se izražamo na višjih duhovnih nivojih.

 

Oznake: