PRVA ALI KORENSKA ČAKRA

Je sedež volje do življenja – leži na začetku hrbtenice ob trtici in ustreza sakralnemu pleksusu (živčnemu spletu, ki izhaja iz spodnjega dela hrbtnega mozga) in nadledvičnim žlezam. Energija, ki jo usmerja, je povezana s preživetjem in ozemljitvijo, voljo in samozavestjo; s to čakro je povezano vse delovanje na zemeljskem nivoju; odnos z materjo, naravo, Zemljo…

Blokada na področju prve čakre se na fizičnem nivoju kaže v primeru anemije, artritisa, hemeroidov, slabe cirkulacije, pomanjkanju samozavesti, volje in energije, psihični in fizični utrujenosti, pretirani skromnosti, plahosti in brezvoljnosti.

Je glavna čakra. Je bistvena za naše preživetje.Leži na dnu hrbtenjače, trtica, medenično dno, med presredkom in zadnjično odprtino in je povezana z nadledvičnima  žlezama. Je izvor kundalini energije.  Vpliva na odpornost pred alergijami,uravnava premagovanje stresnih situacij. Je sedež volje do življenja. Povezuje nas z zunanjim svetom. V njej hranimo podatke, ki smo jih prevzeli od družine, naroda in družbenega okolja v katerem smo odraščali.

Čakra predstavlja temelj in korenine celotnega sistema čaker, iz katerega človek črpa in oblikuje energijo iz zemeljskih virov in narave. Rdeča barva, ki prežarja korensko čakro, ponazarja veliko življenjsko energijo, moč in strast. Čakra daje varnost, stabilnost, preživetje in zakoreninjenje. Telo dušo in duha oskrbuje z življenjsko energijo in ohranja življenje – samoohranitveni nagon in ohranjanje vrste. Če deluje dobro in zdravo, omogoča človeku, da z obema nogama stoji trdno na zemlji, ter se razvija v osebnost, ki ne pozna negotovosti in se počuti varno zasidran v sistemu sveta in življenja.

Preveč odprta korenska čakra lahko pomeni, da je oseba pretirano materialistična in osredotočena samo nase, ter ima potrebo po zadovoljevanju zgolj svojih želja in potreb. Te osebe lahko privlačijo pretirane nevarne aktivnosti, ne glede na posledice.

Blokirana korenska čakra pomeni nesprejemanje fizične ravni bivanja, zakonov preživetja in odpor do praktičnega dela. Oseba sovraži denar in vse povprek obsoja, ali je nagnjena k samodestruktivnosti

Če se čakra vrti narobe, gre za kriminalnega, nasilnega človeka ali za nekoga, ki je izgubljen v nižjem astralu – svetu bolečine, strahu in sovraštva.

Ko se korenska čakra popolnoma zapre, človek umre, ker ni več vezi, ki bi ga povezovale z zemljo.

– Vpliva na delovanje debelega črevesja, danke, medenice, kosti, nog in stopal.

– Motnje v delovanju: obolenje debelega črevesa, pogosta zaprtja, hemeroidi, išias, bolečine v   križu, krči, težave z ledvicami in mehurjem, težave s prostato, obolenje kosti, slabokrvnost, nihanje krvnega tlaka, utrujenost, porušen imunski sistem.

-Duševni znaki motnje delovanja: strah, nemoč, depresije, pomanjkanje zaupanja, iskanje zavetišča pri ljudeh, vzbujajo občutek varnosti, jeza, žalost.