ŠESTA ČAKRA – AŽNA ALI TRETJE OKO

Nameščena je na sredini čela, med očmi in v isti ravni na zadnji strani glave. Je indigo barve in s svojo energijo oskrbuje oči, ušesa, nos, male možgane in žlezo hipofizo (endokrini sistem). Čakra predstavlja naše duhovno središče, središče miru in tišine, z njo upravlja naša notranja bit, ki jo vodi duša. Njena energija je povezana z mentalnim telesom. Sprejema vtise v obliki vibracijskih podatkov. Je center modrosti, vizualizacije, ustvarjanja notranjih podob, intuicije, naših vizij in sanj. Ažna predstavlja zmožnost za jasen in sočuten vid, v njej so spravljeni vsi naši spomini in vizije prihodnosti- simbolizira jo tretje oko. Tretje oko je kot zrcalo, saj vidi vse, a ne sodi. Zapisuje in odseva prejete vtise ter jim dodaja moč modrosti, novo razsežnost, česar ogledalo ne zmore. Odsevno površino je moč prekriti s tanko meglico iluzij, fantazij in strahu, da nam ni treba jasno videti svoje podobe in tudi ne spoznati resnice. Ko ohranjamo zunanji videz in opiramo nanj svoje upe in prepričanja smo varni, a nikoli ne doživimo ekstaze razsvetljenja. Modrost tretjega očesa ni odvisna od pomembnosti našega ega, nestanovitnega občutka lastne vrednosti, občutka negotovosti, ali premajhne ljubezni do sebe. Zanima jo le delovanje iz najvišje namere, ki vidi večjo sliko onstran  trenutnih težav.

Vrednote, ki jih shranjujemo v 6. čakro so:

 • ravnovesje,
 • razum,
 • nenavezanost,
 • domišljija,
 • duhovnost,
 • razumevanje,
 • modrost,
 • jasnost,
 • zaupanje,
 • objektivnost,
 • zavedanje,
 • pozornost,
 • jasnovidnost,
 • intuicija,
 • spomin,
 • inteligenca,
 • odprtost za nove zamisli,
 • samozavest,
 • ustvarjalna energija…

Ko živimo po vrednotah, ki pripadajo tej čakri, si prizadevamo videti razliko med resnico in iluzijo. To je zmožnost, da predvidimo dolgoročne posledice svojega delovanja in ne iščemo le kratkotrajnih rešitev. Imamo sposobnost, da določeno situacijo pogledamo z več različnih zornih kotov in vidikov. Sposobnost, da se prepoznamo v vseh vidikih svoje biti je odvisna od razvoja močnega in zaupanja vrednega središča, ki pa je odvisno od tega ali je osebnost pripravljena raziskovati svet v katerem živi. Tudi v tej čakri smo shranili omejujoča prepričanja, ki nam ne dovolijo izkušnje resnice. Do motenj v pretoku energije skozi čakro pride, kadar nas je strah, da bi videli resnico in se nismo pripravljeni soočiti s tistim, kar hočemo. Duhovna resnica je, da se stvarnost nahaja za našimi očmi in ne pred njimi.

Senčna stran šeste čakre je dvom vase in pogubna navada, da se primerjamo z drugimi. Misli, ki jih ne izgovorimo, vsebujejo sodbo, ki izkrivlja in slabo vpliva na vsako prisotno interakcijo. Bolj pomembno je, da nudimo spoštovanje in odprtost, kot da bi utrjevali svoj ego z vedenjem stvari, ki ranijo drugega. S tem, ko postanemo sovražni do drugih in jim zavidamo, ali  jih negativno presojamo, izgubimo tudi vpogled v lastno vrednost in ravnotežje. Dobimo občutek, da nimamo smeri, postanemo slepi za vse in izgubimo svoj simbolni vid. Najlažje je tudi prevzeti odgovornost za druge in se izogibati lastni odsevni podobi. Na srečo nam blago in odločno ponuja priložnost, da sledimo lastni poti.

Kakršen koli poskus, da bi nosili temna očala, si zakrili obraz z lasmi ali z rokami in se izognili stikov z očmi, predstavlja nekoga, ki se želi skriti pred drugimi in se obnaša kot noj – v resnici verjame, da ni moč videti (nizka lastna vrednost). Ko ugotovimo, da nimamo česa skrivati, ponosno dvignemo glavo in smo srečni, da se skozi oči, ki so okna duše, lahko projiciramo v svet. Morda so nam v družini vcepili v glavo, da smo neumni in zabiti. Iz tega smo si ustvarili svoja prepričanja, ki nas še danes omejujejo: sem neumna, ne morem se zbrati, imam slabo koncentracijo, imam slab spomin, sem brez domišljije, ne morem si predstavljati, nič me ne zanima, motijo me barve, moti me zvok, bojim se videti resnico. Spoštujmo sebe, imejmo se radi in preverimo, če te trditve še vedno veljajo. Izbira je naša.

Motnje v energijskem pretoku skozi šesto čakro se na fizičnem nivoju odražajo kot: glavoboli, vrtoglavica, obolenje slušnih organov, težave z očmi (kratkovidnost, daljnovidnost, škiljenje, mušice, glavkom, suho oko, konjuktivitis), vnetja obnosnih votlin, obolenje živčnega sistema…

Duševni znaki, ki kažejo na motnjo delovanja: težave s koncentracijo in učenjem, uhajanje misli, strahovi, praznoverje, zmedenost, nespečnost, stres, nemir, depresija, apatija, neprizemljenost, bolestno iskanje smisla, duševne bolezni.

Kadar je pretok skozi čakro dovolj stabilen, ima naš um neverjetno sposobnost ustvarjalne vizualizacije. S to tehniko ustvarjamo slike ali podobe, vonje, okuse in občutke, ki jih projiciramo na naš notranji ekran. V tem primeru svoje čute uporabljamo navznoter in si nazorno predstavljamo izkušnjo. To tehniko uporabljamo kot pomoč za doseganje ciljev, odvisno od tega, kaj pravzaprav želimo izboljšati v svojem življenju. Čim bolj natančno izdelamo naše notranje predstave, hitreje pridemo do zastavljenega cilja. Kar si predstavljamo, naj bo podprto z občutkom ljubezni do sebe, z zavedanjem, da si to res zaslužimo, sicer se načrt lahko ne izide tako, kot smo si ga predstavljali.

Predlogi za uravnoteženje tretjega očesa: molitev, meditacija, barvanje in zrenje v mandalo, terapija z eteričnimi olji, vizualiziranje ležeče številke osem, najprej pred desnim, nato še pred levim očesom, naučimo se zaupati in uporabljati intuicijo (prva misel, ki nam pride na um) , naučimo se gledati tudi onstran težav. Preverimo svoj odnos do ljudi, za katere se počutimo odgovorni in se iskreno vprašajmo »kdo koga potrebuje?«. Smo dovolj pogumni, da rečemo »NE« in da pustimo nemogočemu, da postane mogoče.